Nadat in 2018 de eerste marmerkreeft in Nederland ontdekt is blijken ze goed strenge winters te kunnen overleven en planten ze zich razend snel voort. De kreeft komt nu alleen nog voor in de Overasseltse en Haterse vennen door loslating vanuit een aquarium. In deze vennen bedreigen de kreeften de daar aanwezige amfibieën.
Foto: Jelger Herder
De marmerkreeft kan zich zo snel voortplanten omdat er hier enkel vrouwtjes voorkomen die extreem veel eitjes kunnen leggen die niet bevrucht hoeven te worden. Deze truc heet ongeslachtelijke voortplanting en dit onderscheid de soort van andere kreeften in ons land. Ook kunnen ze zich over korte afstanden over land verplaatsen.
In onze rivieren?
In Duitsland zijn de kreeften ook al aangetroffen en daar vreest men dat ze de Rijn en de Donau zullen bereiken. Als dat gebeurt is de kans groot dat ze een prominente rol gaan spelen in onze rivieren en dat zou ook effect hebben op de visstand. De gevolgen zijn moeilijk te voorspellen. Zet daarom nooit vissen, kreeften of andere exotische planten of dieren uit in de natuur.
Bron: Nature Today